Ons programma.
Ontdek ons plan voor Maldegem.
Het Maldegem
van morgen!
- Onafhankelijk Maldegem – Maldegem is krachtig genoeg alleen!
- We ontwikkelen een heldere visie voor een bruisend centrum van Maldegem. De verworven terreinen langs de Westeindestraat, de nieuwe parking aan de Brielstraat en de bouw van de nieuwe school creëren kansen. Zo komt er voor zowel inwoners als bezoekers voldoende parkeergelegenheid en veilige verkeersstromen.
- We gaan op zoek naar een nieuwe locatie voor het zwembad.
- We breiden het project van de jeugdlokalen in de Katsweg uit met een voldoende grote evenementenhal. Hier kunnen verenigingen en KMO’s events, bijeenkomsten, beurzen of fuiven houden.
- We breiden het project AanZet uit naar versie 2.0.
- Wij promoten élke Maldegemse ondernemer: zowel landbouwers, vrije beroepen, dienstenbedrijven, horeca als productiebedrijven. OpenVld-De Merlaan versterkt de lokale economie.
- We bieden extra ondersteuning aan nieuwe woonvormen.
- We maken de vijver in het St-Anna park geschikt voor kinderspel in de zomer of schaatsen in de winter.
- Het industrieterrein wordt aangepast aan Industry 5.0 (tech-bedrijven, start-ups, enz…) met focus op duurzaamheid.
Stem Lijst 8
OPEN VLD - MERLAAN.
Wij zetten ons in.
- Voor inclusie. Dit moet de rode draad zijn doorheen alle investeringen en acties.
- Voor de toegankelijkheid van de voetpaden en gebouwen voor mensen met een beperking.
- Om nieuwe evenementen te lanceren en/of te steunen, zodat lokaal en onbekend talent kan schitteren voor hun thuispubliek (bands, koor, toneel …).
- Om meer “gezellige en veilige plekken” voor kinderen te creëren (bv groene, verkeersvrije zones).
- Voor een veilige en propere omgeving.
Wij tellen.
- De sedert 2023 sterk gestegen inkomsten uit belastingen.
- Hoeveel we willen investeren.
- Hoeveel we moeten besparen.
- Het bedrag dat we gaan teruggeven aan de bevolking.
- Elke eurocent!
Wij ontplooien.
- Alle opties om de jeugd de wereld te laten verkennen door modern openbaar vervoer dat betere aansluiting geeft naar (groot)steden zoals Gent, Brussel ...
- De site ‘Den Hoogen Pad’ om er een vernieuwd ontmoetingscentrum, cultureel centrum van te maken of een andere invulling te geven.
- Het toerisme en maken Maldegem ‘ontdekbaar’ via extra fiets- en wandelroutes, overnachtingsmogelijkheden, mobilhome staanplaatsen ...
- Mogelijkheden voor fietsers, ruiters en natuurliefhebbers.
- Onze horeca tot een ‘place to be’ voor gastronomie, muziek, cultuur en beleving.
- 25000 trotse en autonome Maldegemnaren.
Wij werken.
- Hard en laten hard werken toe. Hierbij respecteren we in al onze beslissingen het eigendomsrecht van de Maldegemnaar. Geen eenzijdige afwaarderingen van grond door de gemeente.
- Aan een bouwcode voor de Dienst Ruimtelijke Ordening. Alternatieve woonvormen, zoals kangoeroewoningen, tiny houses, zorgwoningen, co-housing … krijgen hierin een plaats. Tijd voor duidelijkheid!
- Aan samenwerkingsverbanden tussen lokale bedrijven en scholen tbv succesvolle werknemers én werkgevers (omscholing en levenslang leren).
- Aan een goede balans tussen wonen, werken en recreatie, zowel binnen de kernen als het industrieterrein met groene ruimtes en goede mobiliteit. Dit kan zorgen voor meer lokale werkgelegenheid en minder pendelen naar grote steden.
- Aan doorgedreven digitalisering, zowel voor de gemeentewerking als voor de burger.
Onze sociale standpunten.
- Een financieel plan: betaalbaar wonen en werk voor iedereen, een krachtiger financieel adoptieplan voor schoolkinderen (AanZet 2.0) als onderdeel van het armoedeplan, rechtstreekse teruggave van de bespaarde gemeentecenten aan élke inwoner.
- Een leeftijdsplan: van jong naar minder jong: goede inclusieve kinderopvang en vakantiewerkingen stimuleren, Zorgbedrijf Meetjesland verder versterken in hun goede woon- en thuiszorg voor ouderen, duurzaam inclusief (ver)bouwen stimuleren in een bouwcode zodat mensen langer in hun aangepaste woning thuis kunnen blijven. Nieuwe woonvormen exploreren: tiny houses, zorgwonen, kangoeroe-wonen, co-housing,…
- Een inclusieplan: ervaringsdeskundigen tonen de weg op maat, bestaande organisaties, horeca, winkels,… ondersteunen in hun weg naar inclusie en toegankelijk, kortere busritten voor Maldegemse kinderen in het buitengewoon onderwijs. De gemeente geeft zelf het voorbeeld: toegankelijkere voetpaden, gebouwen en inclusieve dienstverlening door personeel dat opleiding gevolgd heeft om mensen met beperking verder op weg te helpen, want… iedereen telt mee!